UGİ364

Türkiye Ekonomisinden Güncel Konular

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi \ Uluslararası Girişimcilik
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
3
6
Seçmeli
Türkçe
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
Tüm Bölümler
Ders Tanımı
Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ve gelişmeleri içeriğine sahip bu ders için öncelikle teorik altyapı kurulmaktadır. Temel altyapının inşası sonrasında milli gelir, büyüme, enflasyon, işgücü gibi ekonominin temel kavramlarının tanımı, anlamı ve metodolojisi detaylı bir şekilde ele alınmakta ve gelişmekte olan ülkelere ve diğer coğrafyalara göre mevcut seviyesinin analizinin yapılmaktadır. Aynı zamanda temel verilerin ileriye yönelik izleyeceği olası patikalar da ele alınmaktadır. Ekonominin diğer sacayağı olan para ve maliye politikaları detaylı olarak irdelenmektedir. Dolayısıyla bu politikaların güncel gelişmeleri nasıl şekillendirdiği, diğer taraftan güncel gelişmelerin bu politikaları hangi yönde kullanıma yönelttiği sorularına yanıt aranmaktadır. Para politikalarında Merkez Bankası'nın politika araçları ve bünyesindeki piyasalar derinlemesine incelenmektedir. Merkez bankacılığı yazınında merkez bankalarının bağımsızlığı ve enflasyon hedeflemesi rejimi bağlamında sorumluluk ve hesapverebilirlik ilkelerine erişimlerine değinilmektedir. Diğer bir konu ise Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı ana hedefine ulaşmasında kritik rol oynayan politika faiz oranı ve parasal aktarım mekanizmasıdır. Güncel olarak politika faiz oranının seviyesi ve bunun parasal aktarım mekanizmasına etkisi analiz edilmektedir. Ödemeler dengesinin güncel durumu ve sonuçlarının değerlendirilmesi de dikkate alınmaktadır. Maliye politikaları tarafında ise bütçenin ana kalemleri ve bunun yanı sıra borç servisi, iç borç çevirme oranı, faiz dışı bütçe fazlası, bütçe açığının ve kamu açığının milli gelire oranları gibi maliye ile ilgili temel kavramlar ele alınmakta ve bu çerçevede güncel veriler tartışılmaktadır. Aynı zamanda kamu açığı finansmanında Hazine'nin aldığı aksiyonlar, güncel borç kompozisyonunun analizi de irdelenmektedir. Tüm bu konuların yanı sıra FED ve Avrupa Merkez Bankası'nın aldığı aksiyonların çerçevesinin ve Türkiye ekonomisine yansımaları da tartışılacak konular arasındadır.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
Joseph E. Stiglitz, Economics of The Public Sector W.W Norton,NY
Back to Basics, Economic Concepts, IMF,2017.
Türkiye Ekonomisi. Mahfi Eğilmez. Remzi Kitapevi.
Endekslerle Türkiye Ekonomisi. Burak Arzova. Remzi Kitapevi.
TCMB Enflasyon Raporu, Finansal İstikrar Raporu, PPK Kararları
TÜİK verileri
Ders Amaçları
Bu ders, Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ve gelişim sürecini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler, milli gelir, büyüme, enflasyon ve işgücü gibi temel ekonomik kavramları öğrenerek Türkiye’nin ekonomik göstergelerini küresel bağlamda değerlendirme becerisi kazanacaktır. Ayrıca, para ve maliye politikalarının güncel gelişmelerle nasıl şekillendiği ve bu gelişmelerin politika uygulamalarını nasıl yönlendirdiği detaylı olarak incelenecektir. Merkez Bankası’nın politika araçları, parasal aktarım mekanizmaları, bütçe dinamikleri ve kamu finansmanı konuları ele alınarak, Türkiye ekonomisine yönelik güncel tartışmalar değerlendirilecektir.
Ders Çıktıları
1. Türkiye ekonomisinin temel kavramlarını, büyüme, enflasyon, işgücü gibi ekonomik göstergeleri tanımlayabilir ve analiz edebilir.
2. Ekonomik verileri kullanarak nicel analizler yapabilir ve politika kararlarının etkilerini değerlendirebilir.
3. Türkiye ekonomisini küresel ekonomik sistem içinde konumlandırarak, uluslararası ekonomilerle karşılaştırmalı analizler yapabilir.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Ekonomiye Giriş
2. Hafta: Ekonomide Temel kavramlar: Büyüme, Enflasyon, İşgücü, Öncü, Eşanlı ve Gelecek Göstergeler
3. Hafta: Ekonomide Temel kavramlar: Büyüme, Enflasyon, İşgücü, Öncü, Eşanlı ve Gelecek Göstergeler
4. Hafta: Para ve Maliye Politikaları ve Uygulamaları. APİ İşlemleri Güncel Gelişmelerden Örnekler
5. Hafta: Para ve Maliye Politikaları ve Uygulamaları. APİ İşlemleri Güncel Gelişmelerden Örnekler
6. Hafta: Kamu Açıkları ve Finansmanı. Devlet İç Borçlanma Senetleri ve Eurobond. Türkiye'nin mevcut Durumunun Değerlendirilmesi
7. Hafta: Ödemeler dengesi, Dış Ticaret, Cari Denge, Kur Rejimleri ve Yabancı Sermaye. Kur Artışının Dış Ticarete Etkileri (Marshall-Lerner Koşulu) Cari Açık Finansmanı.Güncel Gelişmelerden Örnekler. Türkiye'nin Cari Açık Sorunu ve Etkileri
8. Hafta: Ödemeler dengesi, Dış Ticaret, Cari Denge, Kur Rejimleri ve Yabancı Sermaye. Kur Artışının Dış Ticarete Etkileri (Marshall-Lerner Koşulu) Cari Açık Finansmanı.Güncel Gelişmelerden Örnekler. Türkiye'nin Cari Açık Sorunu ve Etkileri
9. Hafta: Enflasyon ve Büyüme İlişkisi. Sürdürülebilir Büyüme. Türkiye'nin tercihleri
10. Hafta: FED ve ECB Para Politikaları Uygulamaları ve Türkiye Ekonomisine Etkileri Dış Ticaret Teorileri (Arz ve Talep Modelleri, Faktör Donatımı)
11. Hafta: Türkiye Ekonomisinde Temel Gösterge ve Endeksler ve Mevcut Durumun Değerlendirilmesi
12. Hafta: Genel Değerlendirmeler
Referans Değerlendime Ölçütleri
• Ara Sınav %40
• Final Sınavı %60
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Ders Çıktısı
1
2
3