SUİ418

Osmanlı Diplomasi Tarihi

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi \ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
3
6
Seçmeli
Türkçe
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
SUI öğrencileri için bölüm seçmeli dersi olup, Fakülte ve Üniversite Seçmelisi olarak diğer bölümler de alabilir.
Ders Tanımı
Osmanlı çalışmalarındaki temel eğilim Osmanlı diplomasisini mukim (yerleşik) elçiliklerin kurulduğu 18. yüzyılın son on yılından itibaren incelemektir; zira bu görüş Osmanlı devlet sisteminin Avrupa diplomasi sistemini ancak bu dönemden itibaren kabul ve takip ettiğini varsaymaktadır. Oysa tarihsel kayıtlar, Osmanlıların her dönemde bir ölçüde Avrupa diplomatik sistemini etkilediğini ve ondan etkilendiğini göstermektedir. Kısacası Avrupa devletler sistemi ile Osmanlı emperyal yapısı arasında sürekli bir etkileşim mevcuttur. İşte bu derste Osmanlı diplomasisini hem diplomatik tarih açısından hem de diplomatik yöntemler, kaynaklar ve kurumlar açısında ele alarak bütüncül bir anlayış içerisinde incelemek temel hedef olacaktır.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
1. A. Nuri Yurdusev (ed.), Ottoman Diplomacy: Conventional or Unconventional, (London and New York: Palgrave Macmillan, 2004)
2. Oral Sander, Anka’nın Yükselişi ve Düşüşü: Osmanlı Diplomasi Tarihi Üzerine Bir Deneme, (Ankara: AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları, 1987)
3. Namık Sinan Turan, İmparatorluk ve Diplomasi: Osmanlı Diplomasisinin İzinde, (İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2014).
4. Faik Reşit Unat, Osmanlı Sefirleri ve Sefaretnameleri, (Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları,1992)
Ders Amaçları
Bu dersin temel amacı başlangıcından dağılmasına kadar geçen altı yüzyıllık süreçte, Osmanlı diplomasi tarihini ve Osmanlı diplomasisinin kurumlarını, temel yöntemlerini ve kaynaklarını analiz etmektir. Ayrıca öğrencilerin Osmanlı diplomatik tarihi hakkında olduğu kadar Osmanlı diplomasisinin yürütülüşü ve işleyişi hakkında da bilgi edinmeleri, farklı dönemlerde Osmanlı İmparatorluğu’nun dünya sistemi içindeki yerini ve rolünü algılamaları ve tarihsel olayları birincil ve ikincil kaynaklar ışığında neden-sonuç ilişkisi içerisinde yorumlama yeteneklerini geliştirmeleri amaçlanmaktadır
Ders Çıktıları
1. Bu dersin sonunda öğrenciler Osmanlı İmparatorluğu'nun etraflarındaki dünya ile diplomatik ilişkilerini belirli bir kronoloji dahilinde takip edebilirler
2. Bu dersin sonunda öğrenciler Osmanlı coğrafyasının mekanlarını harita üzerinde belirleyebilir, dersin kapsadığı tarih boyunca gerçekleşen önemli olayların lokasyonu hakkında bilgi sahibi olur.
3. Bu dersin sonunda öğrenciler Osmanlı İmparatorluğu'nun modern uluslararası sistemin içindeki yerini tartışabilecek bilgi birikimine sahip olur.
4. Bu dersin sonunda öğrencileri Türk dış politikasının tarihsel temelleri hakkında yorum yapma kapasiteleri artar.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Dersin Tanıtımı ve Giriş
2. Hafta: Ad Hoc Diplomasi (1) 1300-1450 Dönemi: Dönemin Diplomatik Tarihi
3. Hafta: Ad Hoc Diplomasi (2) 1300-1450 Dönemi: Dönemin Diplomatik Kurumları (Uç sistemi, merkezi karar organı), Yöntemleri (ittifaklar, sülaleler arası evlilikler, diplomatik heyetler), Kaynakları (anonim ve yazarı belli kronikler, ahdnameler)
4. Hafta: Ad Hoc Diplomasi (3) 1450-1683 Dönemi: Dönemin Diplomatik Tarihi.
5. Hafta: Ad Hoc Diplomasi (4) 1450-1683 Dönemi: Dönemin Diplomatik Kurumları (Diplomatik heyetler, Avrupa devletlerinin mukim elçileri, dragomanlar), Yöntemleri (ittifaklar, kapitülasyonlar), Kaynakları (anonim ve yazarı belli kronikler, kapitülasyon metinleri)
6. Hafta: Ad Hoc Diplomasi (5) 1683-1793 Dönemi: Dönemin Diplomatik Tarihi, Diplomatik Kurumları (Reisülküttaplık), Yöntemleri (Anlaşmalar, İttifaklar, Diplomatik Heyetler) ve Kaynakları (Sefaretnameler)
7. Hafta: Sürekli Diplomasi (1) 1793-1856 Dönemi: Dönemin Diplomatik Tarihi
8. Hafta: Sürekli Diplomasi (2) 1793-1876 Dönemi: Dönemin Diplomatik Kurumları (Büyükelçilikler, Hariciye Nezareti), Yöntemleri (Antlaşmalar, İttifaklar, Güç Dengesinin Takibi), Kaynakları (Tarihler, telhisler, diğer arşiv belgeleri, gazeteler)
9. Hafta: Sürekli Diplomasi (3) 1876-1918 Dönemi. Dönemin Diplomatik Tarihi
10. Hafta: Sürekli Diplomasi (4) 1876-1918 Dönemi: Dönemin Diplomatik Kurumları (Büyükelçilikler, Hariciye Nezareti), Yöntemleri (Antlaşmalar, İttifaklar, Panislamizm), Kaynakları (Tarihler, telhisler, seyahatnameler, diğer arşiv belgeleri, gazeteler)
11. Hafta: İmparatorluktan Cumhuriyete Dış Politikada Devamlılık ve Değişimler
12. Hafta: Dersin Değerlendirilmesi ve Sonuç
Referens Değerlendime Ölçütleri
• Ara Sınav % 40
• Final % 40
• Yoklama % 20
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Ders Çıktısı
1
2
3
4