SUİ401

Bitirme Projesi

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi \ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
3
6
Zorunlu
Türkçe
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencileri için zorunlu olup diğer bölümlere kapalıdır.
Ders Tanımı
SUİ 401 Bitirme Projesi dersi kapsamında Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri lisans bitirme tezlerini hazırlar ve sunarlar.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
Dersin araştırma dizaynı ile ilgili sunumları aşağıdaki kaynaklardan derlenmiştir:
W. Lawrence Neuman, Basics of Social Research: Qualitative and Quantitative Approaches (Second Edition), (Pearson Education, 2007).
Howard Becker, Writing for Social Scientists-How to Start and Finish Your Thesis, Book, or Article , (Second Edition), (Chicago, London: The University of Chicago Press, 2007). Ramsey Fowler and Jane Aaron (eds.), The Little, Brown Handbook , (Tenth Edition), (Pearson, Longman, 2007).
W. Lawrence Neuman, Basics of Social Research: Qualitative and Quantitative Approaches (Second Edition), (Pearson Education, 2007).
Ders Amaçları
Dersin temel amacı öğrencilere akademik makale yazma konusunda ileri seviyede bilgi ve tecrübe kazandırmaktır. Ders iyi bir akademik metnin temel vasıfları hakkında öğrencileri bilgilendirmeyi ve verilen bilgiler ışığında öğrencilerin sistematik ve özgün makaleler yazmasına yardımcı olmayı hedefler. Öğrenciler Uluslararası İlişkiler disiplininin kavramsal/teorik tartışmaları ve pratik gündemine dair çalışma konularını tespit edecek, konu çerçevesinde araştırma sorusu belirleyecek ve konuları hakkında nitelikli Türkçe ve İngilizce kaynaklardan araştırma yaparak, atıf ve alıntılama kurallarına uygun akademik makaleler yazacaklardır.
Ders Çıktıları
1. Öğrencilerin Akademik bir araştırmanın nasıl yapılacağını öğrenmesi.
2. Öğrecilerin İngilizce - Türkçe literatür taramasını öğrenmesi
3. Öğrencilerin Makale yazım sürecine hakim olması
4. Öğrencilerin Akademik bir konuda derinleşmeyi kavraması
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Tanışma, dersin içerik, amaç ve beklentilerinin tanıtılması Öğrencilerin bitirme projeleri için muhtemel konu başlıklarının konuşulması
2. Hafta: Bir süreç olarak yazmak Akademik denemelerde temel kavramlar, yöntem, kural ve ölçütler
3.⁠ ⁠Hafta: Makale tahlili nasıl yapılır? [Örnek metinler ile makalelerde konu, ana fikir (tez/argüman), araştırma sorusu, yöntem ve örgünün tespiti] 1. Ödev: Makale tahlili ( % 15) Öğrenciler bir sonraki derse kendilerine e-mail ile iletilen makalenin tahlilini dersten önce hazırlamış olarak geleceklerdir.
4.⁠ ⁠Hafta: Ödev verilen makaleye ait değerlendirmenin yapılması, temel kavramların üzerinden geçilmesi Literatür taraması nasıl yapılır?
5.⁠ ⁠Hafta: 2.⁠ ⁠Ödev: Öğrenciler bu Hafta: içinde (1) makale konularını tespit edip, (2) makalelerinde cevap verecekleri soruları belirleyip, (3) konuları ile ilgili Türkçe ve İngilizce kitap, akademik dergi, gazete haberi ve analizleri kütüphane ve internet kaynaklarını tarayarak, literatür taraması ödevlerini hazırlayacaklardır. Ödev iki bölümden oluşmaktadır. Birinci kısım konu tespiti ve araştırma sorularını, ikinci kısım ise literatür taramasını içermelidir. Öğrencilerin kaynaklarını derste belirtilen kurallara uygun şekilde listelemeleri gerekmektedir. Ödevlerin bir sonraki Hafta: bilgisayar çıktısı alınarak ders saatinde teslim edilmesi gerekmektedir.
6.⁠ ⁠Hafta: İNTİHAL/Akademik aşırmacılık/Plagiarism'den kaçınma *Doğrudan ve dolaylı alıntılama kuralları
7.⁠ ⁠Hafta: ⁠Konu, araştırma soruları ve kaynaklar hakkında geribildirimler *Öğrencilerin yazacakları akademik makaleyi planlanmaya başlaması: Makale örgüsünün/outline oluşturulması
8.⁠ ⁠Hafta: Öğrencilerin derse makalelerinin giriş bölümünü ve gelişme bölümünün ilk kısımlarını (tarihsel arkaplan veya kavramsal çerçeve) yazmış olarak katılmaları beklenmektedir. Bu taslaklar üzerinden ilk geribildirim verilecektir.
9.⁠ ⁠Hafta: Öğrencilerin derse makalelerinin gelişme bölümlerini geliştirmiş olarak katılmaları beklenmektedir. Bu taslaklar üzerinden ikinci geribildirim verilecektir.
10.⁠ ⁠Hafta: Makale yazım süreci & geribildirimler Dersi alan öğrencilerle ayrı ayrı yazdıkları metinleri değerlendirme
11.⁠ ⁠Hafta: Akademik sunumlarda dikkat edilmesi gereken hususlar *Powerpoint sunum hazırlama Makale yazım süreci ve geribildirimler
12.⁠ ⁠Hafta: Makale yazım süreci (gelişme ve sonuç bölümleri) ve geribildirimler *Öğrencilerin bir sonraki Hafta: yapacakları jüri sunumlarını hazırlamaları
Referens Değerlendime Ölçütleri
• Derse katılım: % 10
• Akademik makale tahlili % 15
• Konu tespiti ve literatür taraması % 15
• Öğrencilerin araştırma sorularını belirlemesi ve makale teslimleri öncesi taslak metinleri üzerinden belirlenen Hafta:lar içinde geribildirim almaları % 10
• Makale ve jüri sunumu % 50
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Ders Çıktısı
1
2
3
4