SUİ360

Uluslararası Hukuk 2

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi \ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
3
6
Zorunlu
Türkçe
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
Bu ders, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri için zorunlu bir derstir. Diğer bölümler sınırrlı kontenjan dahilinde fakülte veya üniversite seçmeli ders olarak alabilir.
Ders Tanımı
Uluslararası İlişkiler Kuramsal ve Kavramsal çerçevesi olan Uluslararası Hukuk Düzenini öğrenmiş olan öğrencinin artık Uluslararası İlişkilerin değişik veçhelerini düzenleyen maddi hukuk kurallarını öğrenmelerini sağlayacak bilgilerden oluşan bir içerikle tanışması mümkün hale gelmiş oluyor.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
(1) Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı, Uluslararası Hukuk, (en son baskı),
(2) Ders hocası tarafından öğrenciye ek katkı ve yardım sağlamak amacıyla hazırlanıp dağıtılan şematik notlar ve bilgi fişleri.
(3) Anthony Aust, Handbook of International Law, ed. 2, Cambridge: Cambridge University Press, 2010.
(4) Ian Brownlie, Principles of
Public International Law, ed. 7, Oxford 2008.
Ders Amaçları
Bu dersi tamamlayan öğrenci, uluslararası unsur taşıyan değişik etkinlikleri, eylemleri ve ilişkileri esastan düzenleyen hukuk ilke ve kurallarına hakim olma ve onları doğru yorumlayıp, uygulama imkanına erişmiş olacaktır.
Ders Çıktıları
1. Öğrenciler, uluslararası hukukun temel kavramlarını ve devletlerin egemenlik yetkileri, tanınma, sınırlandırılmış yetkileri gibi uluslararası hukuk kurallarını genel hatlarıyla anlayacaktır.
2. Öğrenciler, uluslararası deniz hukuku, hava hukuku, uzay hukuku, çevre hukuku ve ekonomi hukuku gibi uluslararası hukukun önemli alanlarına dair temel bilgi edinecektir.
3. Öğrenciler, uluslararası hukukun farklı alanlarında devletlerin ve uluslararası örgütlerin rolünü analiz ederek, diplomatik temsilcilerin statüsü, konsolosluk hakları ve uluslararası anlaşmaların hukuki bağlayıcılığı gibi konuları değerlendirme becerisi kazanacaktır.
4. Öğrencilerin sözlü ve yazılı hukuk analiz yetenekleri, ders içi tartışmalar, vaka incelemeleri ve akademik araştırma çalışmaları aracılığıyla geliştirilecektir.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Genel Tanımlar ve Devlete İlişkin Kurallar (Kuruluş, Tanıma ve Devletin temel Aktör/Kişi Olarak Rolü)
2. Hafta: Devlete İlişkin Kurallar II: Devletin Ülkesi ve Sınırları (Kara Suları, Hava Sahası, Su Alanları, Akar Sular, Kanallar, Ada Devletleri)
3. Hafta: Devletin Yetkisi: Tanımı, Türleri (Ülkesel Yetki, Kişisel Yetki, Örgütsel Yetki) ve Devlet Yetkisinin Sınırlandırılması
4. Hafta: Devletin Ülkesel Yetkisinin Kısmen Uzaması: Uluslararası Deniz Hukuku ile Devlet Yetkisinin Kesiştiği Noktalar (Balıkçılık Alanları, Kıta Sahanlığı, Münhasır Ekonomik Bölge)
5. Hafta: Uluslararası Deniz Hukuku ve BM Deniz Hukuku Sözleşmesi (Açık Deniz, Uluslararası Denizcilik Örgütü, Uluslararası Deniz Yatağı, Uluslararası Deniz Yatağı Örgütü)
6. Hafta: Devletin Ardıllığı
7. Hafta: Uluslararası İlişkiler Hukuku ve Konsoloslar ile Diplomatik Temsilcilerin Hukuki Statüsü (Dokunulmazlık ve Muafiyetler), Siyasi Temilin değişik veciheleri
8. Hafta: Uluslararası Hava Hukuku
9. Hafta: Uluslararası Uzay Hukuku
10. Hafta: Uluslararası Çevre Hukuku
11. Hafta: Uluslararası Ekonomi ve Ticaret Hukuku
12. Hafta: Uluslararası Silahlı Çatışmalar Hukuku
Referens Değerlendime Ölçütleri
Derse Katılım % 10
Vize % 30
Final % 60
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Ders Çıktısı
1
2
3
4