SUİ106

Politik Ekonomiye Giriş

Dersi Veren Fakülte \ Bölüm
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi \ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Kredi
AKTS
Ders Türü
Öğretim Dili
3
6
Zorunlu
İngilizce
Ön Koşullar
Bu dersin önkoşulu bulunmamaktadır.
Dersi Alan Programlar
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri için zorunludur. Diğer bölüm öğrencileri seçmeli ders olarak alabilir.
Ders Tanımı
Uluslararası Politik Ekonomi (UPE), tarihsel süreçte devlet ve piyasa aktörleri arasındaki etkileşimin uluslararası ticaret-üretim, finans yapıları doğrultusunda nasıl oluştuğunu, geliştiğini, değişimleri ve devamlılıkları açıklayan disiplinlerarası bir sosyal bilimdir. UPE, dünya siyasetinde modern devletin gelişimiyle gözlemlenen güç, zenginlik, ekonomik büyüme (refah) ve insani kalkınma temelli sorunları kapitalizm ve küreselleşme sürecine odaklanarak inceler.
Ders Kitapları ve/veya Kaynaklar
Robert O’Brien and Marc Williams. Global Political Economy: Evolution and Dynamics, Chapter 3, 4, 5. (Basingstoke: Palgrave, 2016).
Belgesel videonun konusunu oluşturan kitap: Daniel Yergin and Joseph Stanislaw, The Commanding Heights, (New York, NY: Simon & Schuster, 1998).
Ders Amaçları
Dersin temel amacı, lisans öğrencilerimizin tarihsel süreçte devlet ve piyasa aktörleri arasındaki etkileşimin uluslararası ticaret-üretim, finans yapıları doğrultusunda nasıl oluştuğunu, geliştiğini, değişimleri ve devamlılıkları açıklayan temel bilgilerini geliştirmek ve daha sonra alacakları SUİ 302 Uluslararası Politik Ekonomi dersinde daha kapsamlı analiz yapabilmek amacıyla kuramsal çerçeveyi uygulayabilecek becerilerini geliştirmektir.
Ders Çıktıları
1. Öğrenciler, UPE’de devlet ve piyasa aktörlerinin tarihsel etkileşimini anlatan gelişmeleri ve güncel sorunları öğrenecektir.
2. Öğrenciler, UPE’de giriş düzeyinde farklı kuramlarla UPE'de temel sorunları analiz etme becerisini geliştirecektir.
3. Öğrenciler, derste öğrenilen bilgileri ve kuramsal argümanları tarihsel ve güncel olaylar kapsamında kısa ödevlerle analiz için uygulayacaktır.
4. Öğrenciler, dünya ticareti, küresel üretim, küresel finans sistemi alanlarında güncel haberleri takip etmeyi öğrenecek ve bu alanlarda uluslararası örgütlerin temel raporlarını ders konularıyla takip edeceklerdir.
Referans Ders Çizelgesi
1. Hafta: Derse Giriş, Uluslararası Politik Ekonomini (UPE) Nedir?
2. Hafta: 1945 Öncesi UPE'nin tarihsel gelişimi, 15yy-Sanayi Devrimi Dönemi
3. Hafta: Kuramsal Yaklaşımlar- Realizm; 1945 Öncesi UPE'nin tarihsel gelişimi, Sanayi Devrimi- Birinci Dünya Savaşı Dönemi
4. Hafta: Kuramsal Yaklaşımlar- Liberalizm, 1945 Öncesi UPE'nin tarihsel gelişimi, İki Savaş Arası Dönem
5. Hafta: Kuramsal Yaklaşımlar- Realizm-Liberalizm Karşılaştırması, İkinci Dünya Savaşı Sonrası Dönem, Soğuk Savaş Dönemi
6. Hafta: Kuramsal Yaklaşımlar- Marksizm, Neo-Marksizm, İkinci Dünya Savaşı Sonrası Dönem, Soğuk Savaş Dönemi
7. Hafta: Soğuk Savaş Sonrası Dönem ve Küreselleşme Süreci
8. Hafta: Uluslararası Ticaret
9. Hafta: Doğrudan Yabancı Yatırım ve Çokuluslu Şirketler
10. Hafta: Küresel Finans ve Finans Krizleri
11. Hafta: Küresel Politik Ekonomi ve Türkiye
12. Hafta: Ders Konularının Gözden Geçirilmesi
Referens Değerlendime Ölçütleri
• Ara Sınav % 30
• Final % 40
• Derse katılım % 5
• Ödevler % 25
Program Çıktısı *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Ders Çıktısı
1
2
3
4